Selasa, November 01, 2011

Pavlova 2

www.tips-fb.com
ASSALAMUALAIKUM...jom petang2 makan pavlova pulak...selera omputih nampak nya!!!...sekali sekala nak tukar selera..ape salah nya kan...kalau tak rasa tak tau...tapi serius sedap..rasa nya rangup diluar dan chewy didalam.Semua orang kata pavlova manis kan...sebenarnya bila dah diimbangkan makan dgn buah2an masam...rasa nya mmg tak semanis sebagai yang diperkatakan..akak rasa macaron lagi manis kot..bila dah makan sepotong...nak lagi sepotong...kalau kt alexis dan rest. Serai sepotong bolih tahan juga berbelas RM harga nya....aduhai tak mampu...dulu pun akak pernah dah buat sekali.Buat pavlova ni kena berhati2 sbb mudah pecah bila dh masak.Resepi mmg banyak bila di google...pilih je yg mana satu...resepi semua nya lbh kurang je..cuma teknik nya sikit berlainan..tapi resepi ni akak amik dr dapur Jun@Cupkekasih...nak memudahkan keje...tq jun akak share disini plk

Pavlova
Sumber: Jun@cupkekasih
Sumber: Kzai@Teratakimpian

Bahan-bahannya


4 biji putih telur (120 g)
1 cawan gula kastor (200 g) - akak letak 3/4 cawan gula kastor
1/2 tsp esen vanilla
1 tsp cuka makan
1/2 tbs tepung jagung- akak letak 1 tbs tepung jagung

(tsp = teaspoon)
(tbs = sudu makan)

Hiasan
1 kaleng (tin) pic
1/2 cawan strawberry (kaleng bersirap)
1 cawan heavy whipping cream (saya guna brand Red Man, sedap)


Cara membuatnya

1. Panaskan oven 130 darjah selsius, dan letak rak di bahagian tengah.(akak panaskan oven api bawah sahaja)
2. Oles mentega sedikit sahaja pada loyang bakar (loyang biskut) dan lapik dengan kertas.
3. Sebelum itu, lukis bentuk bulatan 9" in diameter sebagai panduan untuk menuang adunan nanti. Terbalikkan kertas itu ketika melapik loyang supaya bahagian berlukis tidak mengenai adunan.
4. Masukkan putih telur dalam mangkuk dan pukul dengan kelajuan sederhana sehingga menjadi buih (busa) yang gebu dan stabil serta hujungnya nampak tajam macam duri durian.
5. Masukkan gula sedikit demi sedikit sampai habis dan baru ubah kelajuan kepada maksimum.
6. Putih telur akan semakin menggebu selepas 4, 5 minit. Masukkan esen vanilla, cuka dan tepung jagung.
7. Guna spatula plastik untuk mengaup adunan dan letakkan dalam loyang dan perkemaskan bahagian keliling meringue ini supaya nampak lebih comel.
8. Bakar antara 60 - 75 minit, sehingga lapisan luar meringue menjadi keras rangup (dalamnya gebu lembut).
9. Matikan oven dan buka sedikit pintu oven. Setelah sejuk, simpan dalam bekas kedap udara.
10. Bila nak hidang baru disapu fresh cream (whipping cream) dan hias dengan buah-buahan dan sirap yang disukai.

Share |

33 ulasan:

Liza berkata...

cantik pavlova akak ni...warna warni..

nonierahman berkata...

nampak perfect sgt pavlova akak.x pernah try lg,mai sepotong nak rasa :)

cik cek berkata...

Tak penah makan ...tak penah buat...berhajat gak...cuma lum sampai seru lagi....cam best je pavlova ni...

Juwita Jamaludin berkata...

Cantik kak memanggil2 nak cuba..:)

nuwairani ismail berkata...

tak pernah try dan tak pernah masak ni..chewy2 tu kire mcm lembut la kan?

kzai berkata...

>>Liza
tima kasih..mmg ceria

kzai berkata...

>>nonierahman
tima kasih...cuba jgn x cuba..mai amik sepotong rasa..sedap x?

kzai berkata...

>>cik cek
cuba cik cek..nanti nyesal x cuba..meh akak seru2 suh cuba

kzai berkata...

>>juwita
ita kena cuba..sedappp!!!..nnt termimpi2

kzai berkata...

>>nuwairani
chewy2 tu kenyal2 mcm marsmallow..tp lg sedap..rangup diluar chewy didlm..cubalah..

Chik Mimi berkata...

Kak zai nampak cantik tirgudanyaaa ,nak kena try test ni:)
akak sihat ke ?

Diana @ Melley Mey berkata...

Assalamualaikum kzai..
cantiiiknya... tersgt menarik... mengoda sungguh....

cikmanggis berkata...

meriahnya zai:)meleleh air liur nampak pavlova ni.

Nieza berkata...

kak zai, memang cantik dan menarik pavlova ni kak...saya tak pernah buat lagi...kena try juga satu hari nanti:)

rahel berkata...

Selamat malam KZai
menggiurkan betul pavlova tu...tak pernah rasa lg..huhu..teingin pulak nak cuba..best nampaknye.

NURHUDA berkata...

kak zai, saya pernah buat pavlova ni. first time buat menjadi,ranggup diluar chewy di dalam. pastu try buat lagi terus jadi chewy diluar dan di dalam hehehe. ada la 3x saya cuba buat lagi tetap xjadi mcm mula2 buat...semua arahan n kebersihan dah ikut...kenape yekk..

kzai berkata...

>>Nurhuda
masaalah tu x dpt nk jwb yg tepat..akak pernah terbaca artikel ttg pavlova, mungkin masaalah cuaca yg lembab atau suhu oven.akak pun pernah wat 3 kali pavlova ni
1.ok je luar dan dlm
2.ok juga tp bhgn atas nya terlalu berongga kt dlm dan bila diangkat jd pecah dan mendap.mungkin kepanasan suhu oven bhgn atas menjadi pavlova terlalu gebu kt atas dan berongga.
3. yg kt sini..akak cuba guna api bwh sahaja..dan hasilnya memuaskan.

Ida,Japan berkata...

tgk kak zai punyer pavlova yg cun dan menggoda itu...adehhhh, leleh air ni ha

Naz / Nadz COSK berkata...

Assallamualaikum kak Zai..
Tak tahan Naz tengok timbunan buah2an atas pavlova akak tu.. Rasa nak kaup jer..

Mamasya berkata...

Aslmkum k.Zai... tambah berseri dapur k.Zai skrg ni....ditambah pula dgn hidangan pavlova k.Zai yg mengancam tu...teringin nak buat...resepi dah lama print tp asyik tertangguh.....

hazila berkata...

wah meriahnya pavlova akak dengan buah buahan. Kalau saya confirm makan buah dulu.....

Mama berkata...

wahhh...sedapnyer k.zai..actually dah banyak kali Mama dapat resepi ni..tp tak penah nak buat..coz some of my friends kate its sooooo sweet.. tapi die depend pd brp banyak gula yg kita add kan...?? hhmmm ni macam nak try raye haji nih...tengok la tahap kerajinan Mama plak nanti ye....anyway.. it was a nice presentation k.zai... jom la lawat blog Mama yg x seberapa ek.. ckit ckit jer..
mamamunny.blogspot.com ....

NURHUDA berkata...

tq ,kak zai nanti huda cuba lagi ikut resepi kak zai n guna api bawah jur.....
kak zai,shelf raising flour ni tepung gandum + serbuk penaik yg kite campur sendiri ker?.....hehehe

kzai berkata...

>>Nurhuda
shelf raising flour (tepung kek)tepung khas buat kek

NURHUDA berkata...

oooooo hehehe. huda guna yang tu la jenama blue key tapi xnak gebu mcm kak zai punya.sedih....

NURHUDA berkata...

oooooo hehehe. huda guna yang tu la jenama blue key tapi xnak gebu mcm kak zai punya.sedih....

Nur-nba berkata...

Cantik sungguh hasil pavlova air tangan Kak Zai.. Nur mohon izin copy resepi dulu ye kak. TQ

openid berkata...

Salam kak Zai...
meriah warna warni pavlova akak... kite dah lama berangan angan nak buat ni. tak menjadi jadi lagi. terliur tengok akak punye. :)
Ijan

HNNRashid berkata...

Akak , terimakasih sbb sudi share resepi ni . Suka sangat :)

suhailas berkata...

Salam akak..makasih share resepi niii...suka sangat...da buat cuma kat whipping cream tuu cam tak menjadi sangat......sue share kt blog sue gak yeee...

QmaRidh berkata...

menarik nyer.... geram tgk.. kalo dpt makan msti sedap.. nyum! hehe..

jom join :) http://qesahqasehqmaridh.blogspot.com/2011/11/contest-skin-care-health-care-by-qma.html

MiErA berkata...

salam kak...mira dh cuba!! 2 kali dh cuba!..alhamdulillah~~mnjadi!! =) tapi mira kurang gemar bau putih telur tu..huhu...btw, its nice..crispy n dlm lembut macam marshmallow..mira nk kongsi resepi ni kat blog mira juga ye =)

norlieharumaini berkata...

sedapnya..