Isnin, Disember 05, 2011

Potato Gratin

www.tips-fb.com
ASSALAMUALAIKUM....lama nya rasa dapur ni tak berasap...N3 ni dah terlambat bersiaran...dipagi yang ceria ni kita hidangkan dgn bf selera ala omputih yg simple dan mudah menyediakan nya dan cepat dimakan dan juga mengenyangkan...anak2 mesti suka dan mak bpk blh tumpang sekali..yg pastinya mengenyangkan...sedap dimakan masih suam2.

Memang sesuai dihidangkan utk bf atau minum petang...mesti menjadi pilihan anak2...dengan rasa lemak2 berkrim...


Resepi Potato Gratin [mudah]

Sumber: http://365daysveg.wordpress.com/2010/03/31/potato-gratin/
Olahan Resepi: Zack Zachoes@Aku.Zack...Tq
Resepi : Kzai@Teratakimpian

(2 biji ramekin) akak ikut sama bahan2 yg digunakan Zack
1 biji kentang besar, dihiris nipis - lagi best guna kentang russet/yukon gold
garam
serbuk lada hitam/putih - tak letak

1/2C susu segar
1/2 bawang besar, dihiris (optional) - ku tak letak
1 ulas bawang putih, dicincang halus (optional) - ku tak letak
1 sb butter
parmesan/cheddar/mozzarella cheese - ku guna kombinasi- akak guna cheddar
parsley kering/fresh
bread crumbs - ku letak

Cara:
1. Gaul kentang yang dihiris nipis dengan garam dan serbuk lada hitam/putih.
2. Panaskan oven 200C.
3. Sapu ramekin dengan butter (bukan yang 1sb tu). Susun hirisan kentang dalamnya,
4. Tuangkan susu segar hingga kentang kelihatan tenggelam, tetapi jangan tertumpah.
5. Taburkan butter secara rawak di atasnya. Taburkan bread crumbs, cheese dan parsley kering.
6. Bakar 200C, 20-25 minit atau hingga atasnya keperangan.
Share |

11 ulasan:

Nieza berkata...

Assalam kak zai, best ni..nieza suka kalau bubuh topping byk..nanti nk tryla:)

Gee® berkata...

wow!! menambat selera lah...boleh try ni...anak2 suka western...

CT Delima berkata...

As'salam Kak Zai

memang betul anak2 ada dirumah ni sentiasa minta diisi perut tu kak. kadang2 ct tak tahu nak buat apa. last2 buat jer cekodok pisang atau apa2 jer sebab dah buntu nak masak apa. Bila tengok menu dari kak zai ni insya'Allah nak cuba juga harap2 anak2 ct suka. kalau tak suka biar mama dia yang makan..hihihi

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

salam kak zai..
taknak ajak sy bf sama ker? syoklah bf sambil2 ambik angin pagi... hehehe..

LinRosly berkata...

Assalamualaikum Kak Zai...

Alangkah Baiknya Kalau Dapat Rasa Hidangan Kak Zai Ni....

Kalau Lin Mengidam Tentu Kak Zai Boleh Tolong Buatkan Utk Lin Kan? HikHikHik...

Chik Mimi berkata...

Kak zai tergudanya tgk potato gratin akak tu

nOOrsha berkata...

salam kak zai..terliur tgk potato gratin akak.. sy mmg germarkan kentangg...sedapnye..lemak2 dah tentu rasanya tu kan ....

cik cek berkata...

kzai...resepi menarik ni..biru mata hitam ku kejap...lemak2 berkrim gitu...:)

Ida,Japan berkata...

resepi yg best ni....bila la nk try buat ni kak zai...

Ayu berkata...

Assalam kak zai,
sedapnya & kecur kita tengok potato gratin akak ni!!!..janagnkan budak..mak budak [un suka tau..hehe..uishhh..meladung dah air liur ku..

Sizuka berkata...

k.zai,

punya la lama i tak visit u, tak perasan rumah you dah bertukar langsir. kalau i kat kl sekarang, i'll definitely drop by at ur house and ambik semangkuk gratin tu :D