Ahad, Januari 17, 2010

Black Forest Cheese Cake

www.tips-fb.com
Harini tak masak berat2...cuma masak mee kari udang dgn fish ball je...kadang2 tu jemu gak nak masak lauk2 tiap hari2..kalau lagi jemu dan penyakit "M" dtg plk melanda..terus gi kedai atau tapau je bawak balik...ehhh...tapi hari cuti...kadang2 tu malas plk nak keluar..masak je apa yg ada kat umah...arini ber'ekpirimen' dgn ciskek plk...kek lagiiiii...jgn jemu tgk ye...resipi ni jumpa dlm majalah Midi keluaran 2007...npk mcm teringin nak cuba buat plk, sbb nak perabihkan lebihan pitted black cheries dlm petiais tu..jom cuci mata dan tgk resipi...

Bahan-bahan A:
250 gm biskut mudah hadam - saya guna biskut digestives
125 gm mentega tanpa garam
1 sudu teh coklat emulco

Bahan-bahan B:
200 ml krim putar(whipping cream)
250 gm krim keju
165 gm gula kastor
1 sudu besar jus lemon

Bahan-bahan C:
15 gm gelatin halal - campurkan air dgn gelatin
Atas double boiler dan sejukkan
100 ml air - dan sejukkan selama 5 minit

Bahan-bahan D:
1 tin pitted black cherries

Topping:
150 ml jus ceri - saya campur dgn bluebery topping(filing) dan kurangkan jus ceri
1 sudu besar tepung jagung - saya guna 2 sudu teh gelatin + 2 sudu besar air dan diboilkan

Cara:
  1. Hancurkan biskut sehingga jadi serbuk.Sediakan loyang acuan berukuran 8 inci dan masukkan biskut.
  2. Cairkan mentega dan masukkan 1 sudu teh coklat emulco.Kacau rata.
  3. Tuangkan mentega bercampur coklat kedlm bekas berisi biskut tadi. Kacau rata.
  4. Tekankan adunan ini agar menjadi rata.Sejukkan dlm peti ais selama lebih kurang 30 minit agar ia menjadi keras.
  5. Pukul krim putar sehingga pekat.Ketepikan.
  6. Pukul krim keju bersama-sama gula dan jus lemon seingga sebati.Setelah itu masukkan gelatin dan gaul lagi sehingga sebati.
  7. Kemudian tuangkan bahan ini kedlm bekas yg berisi krim putra tadi dan gaul rata dgn menggunakan whisk.
  8. Keluarkan adunan biskut dlm peti ais.Tuangkan 1/3 adunan krim putar keatas adunan biskut.Ratakan dan letakkan buah ceri.Akhir sekali tuangkan adunan sampai habis.
  9. Buat topping dgn mencampurkan jus ceri dan tepung jagung.Masak atas api yg kecil.Apabila telah mendidih,tutup api.
  10. Tuangkan jus ceri hingga habis.Atur buah ceri.simpan dlm peti ais selama 3 jam sebelum dihidangkan..(saya cuma masukkan selama 2 jam sahaja kerana kek ni cepat keras)

Share |

11 ulasan:

Azita berkata...

salam kakzai. sedapnya cheese kek ni. terliur saya!!! mintak sepotong leh tak???

ain berkata...

aduhai sedapnya kakkk!!! kalau le saya serajin akak bab2 baking ni, mau bdn sy mcm tong drum.hihi

Sue @ Nenie berkata...

Salam KakZai...Tak tahan betul tgk black cerries yang duk tergolek² tu

blogresipi.com berkata...

Akak suke mengekek ye.. terliur tengok yang meleleh leleh tue... kek epal tu pon menggodanya la hai-tapi ada telur lak.hehe

FiDa@aMiDa berkata...

alahai mengiurkan lah kak zai..tak pernah lagi buat kek cheese yg sejuk ni..nak try lah jugak nanti

E-na Zarina berkata...

Salam kak.zai...sedap kek tu! tp kena guna gelatin ek..huhuuu mana ada kt sini! x merasa lah nak buat!

Nur berkata...

salam salam
nasyaallah... ana baru aja buat cheese cake tapi strawberry punyalah.. tak snap pun pasal dah habis.. posto kak zai...

MamaFaMi berkata...

Tak tahan sih tengok yang meleleh tu... air liur pun ikut sama meleleh ni....

myfuzzyworld berkata...

tgk cheese cake ni terus rase lapar.. adeii..

by the way, jgn lepaskan peluang utk memenangi 4GB Kingston Data Traveler USB Flash Drive atau 250GB Maxtor Portable External Hard Disk..

utk keterangan lanjut, sila layari:
http://emilayusof.com/2010/01/blog-survey/

-zu-

shima27 berkata...

nak tanya sat..
agak2 sepotong ni bape calorie nih?? teringinnyerrr ~

mamawana berkata...

aiyo.....my mouth watering daaa. Terlioq....terleleh...lapaq no...