Bahan-bahan A:
250 gm biskut mudah hadam - saya guna biskut digestives
125 gm mentega tanpa garam
1 sudu teh coklat emulco
Bahan-bahan B:
200 ml krim putar(whipping cream)
250 gm krim keju
165 gm gula kastor
1 sudu besar jus lemon
Bahan-bahan C:
15 gm gelatin halal - campurkan air dgn gelatin
Atas double boiler dan sejukkan
100 ml air - dan sejukkan selama 5 minit
Bahan-bahan D:
1 tin pitted black cherries
Topping:
150 ml jus ceri - saya campur dgn bluebery topping(filing) dan kurangkan jus ceri
1 sudu besar tepung jagung - saya guna 2 sudu teh gelatin + 2 sudu besar air dan diboilkan
Cara:
- Hancurkan biskut sehingga jadi serbuk.Sediakan loyang acuan berukuran 8 inci dan masukkan biskut.
- Cairkan mentega dan masukkan 1 sudu teh coklat emulco.Kacau rata.
- Tuangkan mentega bercampur coklat kedlm bekas berisi biskut tadi. Kacau rata.
- Tekankan adunan ini agar menjadi rata.Sejukkan dlm peti ais selama lebih kurang 30 minit agar ia menjadi keras.
- Pukul krim putar sehingga pekat.Ketepikan.
- Pukul krim keju bersama-sama gula dan jus lemon seingga sebati.Setelah itu masukkan gelatin dan gaul lagi sehingga sebati.
- Kemudian tuangkan bahan ini kedlm bekas yg berisi krim putra tadi dan gaul rata dgn menggunakan whisk.
- Keluarkan adunan biskut dlm peti ais.Tuangkan 1/3 adunan krim putar keatas adunan biskut.Ratakan dan letakkan buah ceri.Akhir sekali tuangkan adunan sampai habis.
- Buat topping dgn mencampurkan jus ceri dan tepung jagung.Masak atas api yg kecil.Apabila telah mendidih,tutup api.
- Tuangkan jus ceri hingga habis.Atur buah ceri.simpan dlm peti ais selama 3 jam sebelum dihidangkan..(saya cuma masukkan selama 2 jam sahaja kerana kek ni cepat keras)
11 ulasan:
salam kakzai. sedapnya cheese kek ni. terliur saya!!! mintak sepotong leh tak???
aduhai sedapnya kakkk!!! kalau le saya serajin akak bab2 baking ni, mau bdn sy mcm tong drum.hihi
Salam KakZai...Tak tahan betul tgk black cerries yang duk tergolek² tu
Akak suke mengekek ye.. terliur tengok yang meleleh leleh tue... kek epal tu pon menggodanya la hai-tapi ada telur lak.hehe
alahai mengiurkan lah kak zai..tak pernah lagi buat kek cheese yg sejuk ni..nak try lah jugak nanti
Salam kak.zai...sedap kek tu! tp kena guna gelatin ek..huhuuu mana ada kt sini! x merasa lah nak buat!
salam salam
nasyaallah... ana baru aja buat cheese cake tapi strawberry punyalah.. tak snap pun pasal dah habis.. posto kak zai...
Tak tahan sih tengok yang meleleh tu... air liur pun ikut sama meleleh ni....
tgk cheese cake ni terus rase lapar.. adeii..
by the way, jgn lepaskan peluang utk memenangi 4GB Kingston Data Traveler USB Flash Drive atau 250GB Maxtor Portable External Hard Disk..
utk keterangan lanjut, sila layari:
http://emilayusof.com/2010/01/blog-survey/
-zu-
nak tanya sat..
agak2 sepotong ni bape calorie nih?? teringinnyerrr ~
aiyo.....my mouth watering daaa. Terlioq....terleleh...lapaq no...
Catat Ulasan