BAHAN-BAHANNYA :
1 peket telor ikan tenggiri atau apa2 ikan ( lebih kurang 800 g)
2 batang serai, dititik
2 helai daun kunyit, disiat2
2 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
2 keping asam gelugor
Garam secukup rasa
3/4 cawan cili padi kampung*
1 inci kunyit hidup*
4 biji bawang merah*(*ditumbuk halus)
CARA MEMASAK :
- Telor ikan cuci bersih dan toskkan. Ketepikan.
- Dalam periuk, satukan bahan tumbuk halus, serai dan santan cair, kacau dan didihkan. Masukkan telor ikan dan tambah santan pekat. Bila mendidih, masukkan daun kunyit dan perasakan dengan garam secukupnya.
- Kacau perlahan, rasa dan jika ok boleh matikan api.
8 ulasan:
Salam kak zai!!Alahaiiiii sedapnyer telur ikan! lama tak makan telur! sini pyh ler nak jumpa telur ikan.. ke kita yg tak jumpa tak tahulah tuuu huhuhu..sedapnyer! terliur dah niii! huh
sedapnya kak zai...kita pun lama tak mkn telur ikan. susah nak jumpa pun ye gak.
Salam K.Zai,
Uish kecurnya tngk telur ikan ni...lama tul tak mkn dan tak jumpa telur ikan ni...rasa sikit kak..
salam kzai,
minta izin kita linkkan
posting yang ni ya..kebetulan masak telur ikan semalam, siapa2 yang nak recipenya bolehlah kesini.Thank u kzai.
Salam K zai..
Adoiii..sedapnyerr telur ikan tu.. nk rasa sikit..hehe..
Salam KZai,
semalam for lunch we had masak lemak guna resepi KZai. It was so sedap. Thanks for sharing :)
xoxo
Kzai >> Muna
Terima kasih Muna sudi mencuba resepi yg sempoi ni ye..
nice blog..
Catat Ulasan