Bahan-bahan
- 3 ekor ketam - belah dua dan cuci bersih
- Serbuk kunyit
- Garam
- *1/4 bawang besar
- *2 ulas bawang putih
- *1 inci halia - bahan * tumbuk@kisar
- 1 sb cili kisar - jika ingin pedas- akak letak cili kisar lebih sikit
- 1 sb sos tomato
- 2 sb sos cili
- 1 sk sos tiram
- 1 biji telur - akak letak 2 biji telor
- Garam dan gula
- Hirisan daun ketumbar
Cara-cara
- Gaul ketam dengan serbuk kunyit dan garam.
- Goreng sehingga ketam bertukar kemerahan atau masak. Angkat dan toskan.
- Toskan minyak. Tinggalkan sedikit utk menumis. Tumis bwg besar, putih dan halia hingga naik bau.
- Masukkan cili kisar. Kacau sebentar. Masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram serta air sedikit. Perasakan dengan garam dan gula jika suka.
- Masukkan ketam goreng tadi dan gaul mesra. Kecilkan api, kocok2kan telur dan dalam mangkuk kecil dan tuang ke atas ketam. Gaul sebati.
- Angkat dan taburkan hirisan daun ketumbar.
7 ulasan:
Salam Kzai....bila hujung minggu mesti ada yang istimewa ya...tapi kalau Watie....jarang beli ketam sebab Watie tak pandai makan ketam...akan menyusahkan Hubby kena kopek ...tu yang malas nak beli ketam!!!
salam kzai... speselnya sume lauk2 ni... sumenya saya suka lebih2 lagi ketam tu!!!!
kzai..lauk ketam telur tu mmg sedap..menjilat jari..saya pun dah try buat..sedap sedap
salam kakkk..sbuk jgk la skit2 nk sttle apa yg ptut sblum brngkat mgu dpn..hehe..bli brang2 skit yg nk dibawa..ntiduk trngin plak tgk kwn2 kat msia msk mcm2..hehe..kita pun trsa nk cba jgk c.bar ni..tpi kna tngu ada sapa2 nk mai umah..klu nk hrap anak2 kita..memang xbuat la..smua xgmor menda2 mcm tu..huhu..
salam cayang kak wah bestnya menu dihari minggu,tengok lemak toge tu lamanya tak makan kalau kena ngan sambal belacan n ikan masin perghhhh sedapnya dihari ujan
Salam KZai...
Ketam G0reng Bertelur...Tentu Sedap Ni...Tinggalkan Utk Lin Seekor Tau!
ketam ni fav kita... sedapnya...
Catat Ulasan