Bahan-bahan (15-20 biji)
- 3 biji telur - dari peti sejuk
- 275 gm tepung gandum
- 220 gm gula halus - hana kurangkan
- 150gm susu segar
- 3 sudu teh baking powder
- 1 sudu kecil ovallete
- Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
- Pewarna
- Sedikit esen vanila (tambah utk menghilangkan bau telur)
ara-cara
- Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
- Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
- Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
- Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
- Picitkan blueberry filling secukupnya.
- Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
- Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit.
- Jangan buka api besar semasa mengukus. Guna api sederhana je yer! Kalau tak nanti pecah aka kembang mekar setaman! jadik ler kang apam mekar! hihi.. (berdasarkan pengalaman..:D).
- Buh esen vanila utk mengurangkan bau telur.
10 ulasan:
cantiknya kak zai apam polkadot akak tu.... cam sayang jek nk makan... hehe
Assalam kak sihat ke,amboi cumeinya kite pun geram tgk tak smpi lagi seru nak membuatnya
Cunnye apam dot2 akak tu!!! So lovely colour...sayang nak makan! :D
aduhaiii...terguda sungguh ngan kecumelan apam ituuuu...mau buatg gakkk weiiiiii......alalallalala
waduhhhh sungguh cumillllll.... kiut2!! klu tiga adunan tuh mmg leh pingsan la kak coz satu adunan pong dah berpeloh ketiak! hihihihi
salam kakzai..sungguh kiut warnanya..
kak papercup akak guna tu saiz tuk brapa oz yek?
Kak Zai...Cantiknya Apam Dot...Dot...Ni....Comel-Comel...
Kak Zai, cantiknyer apam dot2 akak..tun belum berjaya ler buat apam ni..huhuhu
cantiknya.... sayang nak makan kalau camnih
Hi, I translate your recipe in English and tried making these pretty tiny cakes. However, mine didn't raise like yours so rounded, bottom like 'rubbery kueh' texture and the top has got many holes. My batter is watery too. Can you advise? Thanks, melody
Catat Ulasan