TALAM CENDOL
Sumber 1: Kelas talam chef asma
Sumber 2: Jurnal Resepi Bdaria
Olahan: Kzai@Teratakimpian
Lapisan bawah
Bahan A
Sumber 1: Kelas talam chef asma
Sumber 2: Jurnal Resepi Bdaria
Olahan: Kzai@Teratakimpian
Lapisan bawah
Bahan A
- 200gm tepung beras*
- 250ml santan pekat*
- 450ml air*
- 1 tbsp tepung jagung*
- 150gm gula caster(saya kurangkan kepada 120gm)
- 1 tsp garam
Bahan B
200gm cendol @ 1 paket kecil
Cara-caranya:-
- Satukan bahan bertanda (*) dan tapis kedalam periuk. Masukkan bahan lain dibahagian A
- Masak bahan A sehingga naik wap (jgn sampai pekat sangat, sekejap sahaja atas api, guna senduk kayu utk mengacau. kacau sentiasa dan bila terdapat ketulan tepung disenduk kayu, tutup api dan guna hand whisk untuk ratakan adunan tersebut)
- Angkat dan masukkan cendol. Gaul rata
- Masukkan kedalam loyang 10 x 10 x 2 yang telah disapu dengan sedikit minyak dan dialas dengan plastik
- Kukus selama 25 minit
- Selepas masak, cakar-cakar dengan garpu
Lapisan Atas
Bahan-bahannya:-
Bahan A
300 gm gula merah (saya guna gula kabung)
500 gm gula castor (lain kali x perlu letak)
500 ml air
Bahan B
150 gm tepung gandum
3 biji telur (blh guna 5 biji telur kalau nk byk telur)
250 ml santan pekat
1/2 sudu kecil garam
Cara-nya:
1. Masak bahan A hingga gula hancur dan sejukkan sebentar
2. satukan bahan B dan kacau hingga sebati.
3 Masukan bahan A kedalam bahan B dan tapiskan dan masukan dedalam periuk
4. Masak hingga naik wap (jangan pekat sangat masak sekejap sahaja)
5. Tuang keatas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit.
500 gm gula castor (lain kali x perlu letak)
500 ml air
Bahan B
150 gm tepung gandum
3 biji telur (blh guna 5 biji telur kalau nk byk telur)
250 ml santan pekat
1/2 sudu kecil garam
Cara-nya:
1. Masak bahan A hingga gula hancur dan sejukkan sebentar
2. satukan bahan B dan kacau hingga sebati.
3 Masukan bahan A kedalam bahan B dan tapiskan dan masukan dedalam periuk
4. Masak hingga naik wap (jangan pekat sangat masak sekejap sahaja)
5. Tuang keatas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit.
Nota:-
Agak sukar hendak memperjelaskan berkaitan 'masak sehingga naik wap'. Saya bayar RM180 dan masa 8 jam untuk belajar apa yang dikatakan ' masak sehingga naik wap'. Ia adalah teknik untuk mendapatkan talam yang licin dan jika masukkan bahan seperti cendol, sekoteng, kekacang, keladi dll, ia tidak akan mendap atau naik keatas sebab kepekatan adunan tepung yang 'dimasak sehingga naik wap'. jika adunan terlebih masak, talam tidak akan licin dan merekah. Saya minta maaf jika anda memcuba resepi talam dan tidak menjadi seperti yang saya buat. Saya akan cuba terangkan maksud ' masak sehingga naik wap' dengan kaedah yang lebih mudah dimasa akan datang.
4 ulasan:
Salam....
Akak..cantik sungguh kuih Talam yang akak buat tu...mesti sedapkan...tgk dlm. gambar pun dah terliur ni...em...nak kena pi cari buat minum ptg lah ni...nak masak sendiri malassss....he..he..
Salam Kak Zai..
Wah cantiknya talam cendol tu..Sukanyeeee tengok..Naz copy & paste resepi eh.. Ada masa nak buatleh..Pernah buat puding cendol..talam cendol tak pernah lagi..
assalam kak zai, wah sungguh menarik kuih talam akak ni nk mkn lak sayang lawa sgt...hehe saya pernah buat dulu sekali jer tapi tak lawa kejadiannya nanti nk cuba resepi ni pula..tapi malas pula nk buat cendol coz kat sini tak ada jual.
Assalam,
Sodap nampakk.... jom join
http://dmanjapenawar.blogspot.com/2011/02/1st-giveaway-from-dmanja-penawar.html
Catat Ulasan