Ni projek hari sabtu atas permintaan untuk acara potluck...kata mereka kek ni very the sedap...tu yg berulang permintaan... kek ni tak leh nak dipotong...kek ni dah pernah buat sebelum ni blh
tengok disini yg dah dipotong...mmg gebu dan sedap...yg ni untuk jamu mata je...resepi dr Nina Suria@Mon... tima kasih sekali lagi Mon...resepi akak letak lah sekali lagi...tp resepi ni ada derhaka sikit...sikit2 je mon...
RED VELVET CAKE
Sumber 1: Nina Suria@Mon
Sumber 2: Kzai@Teratakimpian
5 biji telur gred B
250 gram mentega beku tanpa garam
*3 cawan tepung naik sendiri
*3 sudu makan koko Vochelle
2 cawan gula kastor
4 sudu makan pewarna Red Bright - akak guna 1 1/2 sudu makan je
1 cawan buttermilk - kalau xde buttermilk blh tgk resipi kt bwh
1 sudu teh garam- x letak
1 sudu makan bicarbonate of soda (baking powder pun ok) - akak guna baking powder
1 sudu makan cuka makan
CARA-CARA:
1. Panaskan ketuhar 180 degree celcius.
2. Ayakkan bahan kering (*) menjadi satu bahagian ke dalam sebiji mangkuk. Ketepikan.
3. Pukul mentega dan gula di dalam mangkuk pengadun kek elektrik hingga sebati.
4. Masukkan telur sebiji demi sebiji, perlahan-lahan.
5. dalam mangkuk buttermilk campurkan pewarna merah dan kacau sebati.
5. Masukkan tepung dan buttermilk, berselang-seli hingga habis. Masukkan garam. Pukul hingga kembang dan ringan. Matikan mesin pengadun.
6. Larutkan bicarbonate of soda/baking powder dan cuka kemudian tuangkan kedalan adunan kek. Kaup dan balik-balikkan hingga sebati.
7. Tuang adunan ke dalam dulang pembakar dan bakar hingga kek masak.
NOTA: Gunakan dua biji dulang pembakar bulat bersaiz 8". Sejukkan kek kemudian barulah dipotong dua untuk mendapat empat lapisan.- akak buat dua lapisan je
FILLING:
500gram blueberry filling - akak x letak
KRIM:
500 gram krim keju Phillidephia
1 cawan krim putar- akak letak 1 1/2 cawan
akak tambah sedikit gula icing
Pukul krim keju hingga lembut kemudian masukkan krim putar sedikit demi sedikit hingga habis dan krim menjadi kental dan gebu (speed mixer - medium).
*Campur sedikit butter(agak2) dan putar bersama bahan diatas supaya frosting agak keras dan mudah dibentuk
NOTA:
Buttermilk - 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka makan atau jus lemon dan biarkan selama 10 minit sebelum digunakan.
22 ulasan:
salam pagi isnin
mata tak leh tido nii apa lagi jalan2 la jadi kelawar pagi ni jam 2.30 pagi kak zai..sama2 kita tak tido..
wah pandainya kak zai hias kek baldu merah niii..
salam k.zai.. cantiknyer red velvet cake k.zai ni :)
wow...terpegun sekejap kak tgk kek ni...memang cun ler kek akak ni mcm sayang lak nk mkn...hehe
Salam kzai,
Yumm!! Looks so scrumptious!!
Muna teringin sangat buat, tapi takda sapa nak makan... masalah besaq!! :)
xox
Salam Kak Zai
ishhh lawoo arrr ni RVC!!!cam terasa kita nyer bday jer..hehe..
salam kzai...cantiknya deco kek...
nanti saya nak try buat versi neh plak..dan krim dia tak guna butter ye...kena simpan resepi neh...
huyooo cantiknyer kek k.zai..!
woww!!
bole juallah kak!
Salam Kak Zai..
meleleh tengokk...
kak..yang atas merah2 tu akak tabur apa?
blueberry tu taruk kat tengah kek campur cream cheese ke?
hoho... sungguh cantik akak deko red velvet ni. merahnya pon cun!!
as-salam
tergoda tengok kek tu.....cantik lagi..
salam k.Zai
Berseri2 kek red velvet k.Zai dihias dgn buah strawberry ....tentu yummy lapisan dan topping cheese
kzai,
waduh cantiknya rvc tuuuu!!!..
bilalah kita nak buat ni..
salam kzai,nanti kita ambik resepi rvc ni ya..pernah buat dulu tapi dari dapur yg berlainan..pakat2 cubalah kan..maceh kak ya..
yoooo kak zai
wahhhh... i like
dah cuba velet nih.. memang sodap
kalau buat lembap2 pun sodap..
posto sikit kak.. look superb
Fuyoo merah nye kek.. sedap ni
zu
http://www.zuwairiaiman.com
kalu kak zai dah rekomen sedap, maknanya kena try buat la nih! masuk list dulu..hehe
Assalamualaikum KakZai Cyg...
Wah! Cantik2nya Kek yang Kak Zai buat, tapi Lin x pandai nak buat hiasannya tu. Tak kreatif langsung!
sedapnye kek ni! rasa lapar plak!
http://comelvscomot.blogspot.com/
saangat gebu tgk texture de..saya dah cube tapi agak berlainan dari resepi dlm ni..nanti nak cuba yang dlm ni..5 biji telo dan 250gm butter kek ni agak besar maybe 1.3k?
saya nak tanya, kenapa bila saya buat RVC ni rasanya pahit? apa yg membuatnya rasa pahit?
Mungkin terlebih warna...kalau letak pewarna byk mmg jadi pahit rasa nya..
Catat Ulasan