Khamis, Ogos 11, 2011

Ikan Tempra Nyonya

www.tips-fb.com
Salam...hari ni masak lauk yang membuka selera....dah lama intai...memang mebeles lauk ni...ada rasa masam dan manis...memang memikat selera betul...pada bulan puasa ni kadang2 tekak mcm meragam dan memang suka pada lauk yg macamni dan tak muak dan berlemak...nak masak pun ringkas je.Resepi hasilan intai2 dr dapr Diana yang anggun...Diana dapat resepi dr buku nyonya recipes..tima kasih Diana akak kongsi disini pulak ye...

Ikan Tempra Nyonya
Sumber Resepi: Diana@Sky Blue's Kitchen

Bahan-bahan:
4 ekor ikan selar atau ikan kembung _ d bersihkan - akak guna ikan tenggiri
Daun bawang
Garam
Gula
Asam jawa
Air secukup kegunaan
Minyak

Bhn² A ( D goreng garing )
12 ulas bawang merah _ d hiris
12 ulas bawang putih _ d hiris

Bhn² B
5 - 8 biji cili padi
3 batang serai _ d titik
2 biji cili merah _ d potong menyerong

Cara²
  1. Lumurkan ikan bersama garam dan asam jawa.. Goreng d dalam minyak yang banyak dan panas sehingga garing.. Angkat dan ketepikan.
  2. Tumiskan bhn² B sehingga wangi.
  3. Kemudian masukkan air asam jawa, sedikit air, perencah pati ayam / kiub pati ayam, gula dan garam secukup rasa.
  4. Setelah mendidih bolehlah d masukkan ikan goreng dan renih selama 5 minit d atas api kecil.
  5. Masukkan 1/2 bawang merah goreng dan 1/2 bawang putih goreng. Gaul rata dan tutupkan api.
  6. Semasa menghidang taburkan 1/2 lagi bawang merah goreng dan 1/2 bawang putih goreng d atas ikan. Taburkan daun bawang juga.

Udang masak tempoyak...menu yang selalu singgah diwaktu bulan ramadhan..resepi?...ada disini

Share |

12 ulasan:

HomeKreation berkata...

Salam KZai cayang. Memang menu yg sungguh menyelerakan... isyk2 boleh mimpi makan lauk cam gini.

Juwita Jamaludin berkata...

Salam kak zai menu ni pun ada dlm list ira tapi x terbuat2 tak jumpa ikan yg sesuai la

Sheery Dream Cakes berkata...

Assalamualaikum akak..
terima kasih kerana sudi mencuba yer akak... makan masa bersahur mmg membuka selera.. hari tu pun diana ada masak gak tuk bersahur

ijayuji berkata...

Salam kak zai! ikan tempra ni ikan apa ya? tak pernah dgr, tak tahu nak guna ikan apa hihihi...byk dah org buat masak2 guna tmpoyak teringin sgt nak rasa mcm mana rasa tempoyak bila dah dibuat masak2 lauk mcm nii :D

Gee® berkata...

Waaa...menggoda betol tgk ikan tu... sabor je laa... pergh!! udang tempoyak pon ada...

azi berkata...

Salam Kak Zai..
Akak..nampak sedap udang tempoyak tu..tapiii...saya tak makan tempoyak...:)

Anawahid berkata...

alahai kak zai, sedapnya menu akak nii... tergoda tgk ikan tu kak... sib baik x meleleh air luir... huhu

Ida,Japan berkata...

ikan pun sedap, msk lomak udang tempoyak tu lagi sedapppp...sedapnyer

Ayu berkata...

Assalam kzai, tengok aje kita dah tau sedap..dengan setting yg cantik lagilah sungguh menyelerakan bila memakn lauk ni..udang pun nampak sedap ni kak..

E-na Zarina berkata...

biasa e-na masak asam jawa x masuk serai...boleh try resepi ikan yg ni pulak...udang tmpoyak!!! tu menu fav kami apa2 je yg guna tempoyak....dtg jepun pun angkut tempoyak dari mesia dah 2 kali...tapi satu menu tempoyak pun lum sempat publish kak...sibukkk nak mkn je klu menu sedap2 cam tu, lupa kamera..hihii

IXORAROXI berkata...

Salam Kzai, so tempting!

Nuridah berkata...

Assalamualaikum Kak Zai,

Salam lebaran buat akak sekeluarga ya...terlambat sedikit Nur sampai...almaalum lah kita naik kete lembu nie....hehe...

Nur pohon ampun dan maaf jika terdapat kesalahan yg pernah Nur lakukan ataupun Nur pernah mengecilkan hati akak semasa memberi komen diblog akak....masih beraya lagi ke kak??