Nasi Ayam Goreng @ Shouthern Yellow Chickr Rice
Resepi: Tummy@3 hungrytummies
Sumber: Mamasya
Sumber: Kzai@Teratakimpian
Bahan-bahan:
1 ekor ayam-dipotong 12 ketul
2 sudu kecil garam*
1 sudu besar serbuk kunyit*
1 sudu besar rempah kari*
Cara-cara:
Ayam dipotong 12,bersihkan dan toskan..gaul bersama bertanda *..perap sebentar dan goreng seperti biasa..(jangan garing sangat)
Setelah siap.angkat ayam dan ketepikan.
Bahan Utk nasi
1 sudu rempah kari
1 inci halia-tumbuk kasar
4 ulas bawang merah- tumbuk kasar
2 ulas bawang putih-tumbuk kasar
1/2 labu bawang besar-potong dadu
2 inci kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
Sedikit kiub ayam
Sedikit garam
sedikit serbuk lada hitam - tak letak
2 bay leave/daun ketumbar - letak daun ketumbar
4 cawan beras basmathi- akak rendam 1 jam...cuci dan toskan
4 1/2 cawan air
1/2 cawan susu cair
Cara-cara:
Panaskan minyak..tumiskan bunga lawang,kulit kayu manis dan buah pelaga serta bahan-bahan yg ditumbuk dan rempah kari hingga wangi.
Masukkan beras dan kacau hingga sebati atau mesra rempah2 tadi.
Tuangkan 1/2 cawan susu cair dan 4 1/2 cawan air dan masukkan garam serta kiub ayam dan kacau.
Susun ayam goreng diatasnya dan masak nasi hingga masak.
Susun ayam goreng diatasnya dan masak nasi hingga masak.
Resepi: Noreen@MyR
Sumber 1 & copy : Wana@Potret Kasih
300 g isi ayam atau daging ( dipotong kecil)
4-5 biji kentang ( potong 4-6 bahagian)
2 batang terung panjang ( potong kecik)
4-5 biji kentang ( potong 4-6 bahagian)
2 batang terung panjang ( potong kecik)
6 batang kacang panjang ( potong memanjang 1 inci)
1 batang karot ( potong memanjang)
2 cawan santan pekat
air secukupnya ( anggaran 4-5 cawan air )
1 cawan kacang dhal ( rendam dan rebus hingga empuk)
1 labu bawang besar ( di tumbuk)
3 ulas bawang putih ( ditumbuk)
1 inci halia (ditumbuk)
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
3 biji bunga cengkih
3 sudu besar serbuk kari
daun kari secukupnya ( bancuh dengan sedikit air)
daun ketumbar
minyak untuk menumis
garam, perasa
Cara-cara:
1. Tumis daun kari,bahan tumbuk, bunga cengkih, kayu manis, pelaga dan bunga lawang hingga wangi kemudian masukkan serbuk kari yang telah dibancuh dengan air.
2. Masukkan daging/isi ayam dan kentang, masak hingga kecut dan empuk .
3. Kemudian masukkan air, santan, dhal, sayur-sayuran. Bila sayur sudah masak, sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.
4. Taburkan dengan bawang goreng dan daun ketumbar…..
12 ulasan:
sedapnyer nmpk nasi yg k'zai msk ni.....nyummm2
Pagi2 nampak nasi ni memang menyelerakan la.
salam..
alahai.. menggodanya.
salam kzai...mmg betul2 menggoda nasi ngan dalca tu...fuhhhh
Waaa menarik betui hidangan nasi berkari tu...lagi2 ada dalca..emmmm sodap..
Salam Kak Zai,
Selamat hari raya aidiladha buat akak sekeluarga.
Wah nasi kari akak ni mesti saya cuba. sedapnye nampak ayam goreng gitu dok atas nasik... ish, tak sabor nak buat ni... hehe :)
Ijan
aslmkum kzai.. slm rindu eh.. nasi kzai cantik la.. nmpk bderai.. nnti cuti sek sy nk try jugak la..
Assalam kak zai...salam aidiladha juga buat kak zai sekeluarga. memang nampak menyelerakan nasi dan lauk tu kak...sedapnya:)
salam kak zai.. menariknya menu ni.. boleh la dicuba nanti.. lama juga tak makan nasi berperisa ni..:)
Salam Kak Zai,
Saya excited nak bagitau akak, tengah masak nasi kari ayam goreng ni. hehe... tak sabau mau makan. tak tau ler sempat bergambar ke tak sebab dah malam kat sini :)
Ijan
Memang menyelerakan sangat2..nanti Wa nak cuba..:)
Nengok nasi ayam k.Zai ni rasa nak buat lagi....sedapkan nasi ni...
Catat Ulasan