1 cawan susu cair
1 cawan butter cair
1 cawan air panas
2 cawan gula perang [brown sugar]
Bahan B [kacau rata]
2 biji telur gred B
1 s/k esen vanilla
Bahan C [ayakkan]
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko - sy guna serbuk koko Van Houten
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat - sy guna 1/2 sudu kecil je
Cara
1. Panaskan oven pada suhu 175'C selama 10 minit.
2. Kacau bahan A supaya sebati.
3. Masukkan bahan B.acau rata.
4. Masukkan bahan C dan gaulkan supaya sebati.
5. Lapikkan kertas dalam loyang 10x 10 inci.
6. Bakar selama 45 - 50 minit.
7. Sejukkan kek dan salutkan dengan kerim coklat.
Chocolate Topping
Bahan:
250 gm cooking coklat [cap tulip]- sy guna Van Houten cooking choc.
1 s/b butter/majerin1 s/k susu cair
Cara:
1. Panaskan coklat dalam periuk/bekas secara double boil.
2. Bila coklat telah cair tutup api dan campurkan butter. Kacau sebati.
3. Masukkan susu cair dan kacau lagi.
4. Salutkan pada kek dan hias mengikut kesukaan.
9 ulasan:
salam wahhh bebagai manu ade..best dpt sealalu bejamuan mcm ni kan...terliur negok brownies tu terutama popia basah hemmm
Brownies tu kalau di makan dgn air milo sejuk..sedap tu kak Zai..mengoda betul...:)
adeiii.. laporrrr.. manyak nyer makanan.. yum..yummy..
Best nya jamuan..semua makanan yang sarat2...mahunya meleret jer nak balik...sebab kenyang ..hihihi
bestnyaaa...mcm2 makanan ada. nak kerja kat tempat akak la cam ni.hihi
uikss,macam macam ada..
uish punyer banyak makanan tue..nak jugakkkk!
Takmo jemput cikliz ke? kang tak abis lak makanan tu, bazir je.. hehehehhe.. cikliz sukarela nak tolong abiskan ni..
naper mamasyipah buat sebarang jenis kek,bila masak dia suka naik tinggi kat tengah tuu.tinggi cam bukit mertajam pulak...
Catat Ulasan