Bahan-bahan
Cara-cara - 3 cawan lobak merah -di parut
- 4 biji telur
- 1 1/4 cawan minyak sayur- next time nk kurangkan maybe 3/4cwn@1 cwn memadai- sy letak 3/4 cwn minyak jagung
- 2 cawan gula- hana kurangkan sbb ltk madu dua sudu. lg sedapp!- sy letak 3/4 cwn brown sugar,1 cwn gula castor dan 1 sudu madu
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan golden raisin
- 1 cawan walnut- roast & crush- x letak
- 1 sudu teh garam halus
- 2 sudu teh soda bikarbonat- hana kurangkan- letak 1 sudu teh
- 2 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh serbuk kayu manis - x letak
- Topping/Glazing
- 1 1/4 cawan gula icing
- 3 oz creamcheese ( maaf ya, nnti i convert into gm)
- 1 sudu makan corn syrup ( boleh diganti ngan golden syrup)
- 1 sudu teh vanilla extract
- Ayak tepung bersama garam, baking powder & soda.
- Masukkan pula parutan lobak merah, walnut &raisin kedalam tepung. Gaul rata.
- Didalam bekas lain, pukul telur,minyak & gula hingga sebati.
- Masukkan campuran telur kedalam campuran tepung dan gaul rata.
- Masukkan adunan kedalam loyang 10" yg telah di gris.
- Bakar didalam oven yg telah dipanaskan selama 50-60 min pada suhu 175C atau sehingga masak.
- Bila sudah masak, keluarkan dah sejukkan dan masukkan kedalam peti sejuk sehingga betul2 sejuk.
- Setelah sejuk, boleh dihias dengan creamcheese glazing.
- Topping/Glaze- Pukul creamcheese bersama gula icing, syrup dan vanilla extract.
50 gm mentega
215 gm krim keju
130 gm gula aising - hana kurangkan
1 camca teh esen vanilla - hana ganti jus lemon
> pukul semua sebati dan sapukan atas kek.
ataupon yg nih! resepi k.nor! sama jerk lbh kurang..
125g creamcheese
60g butter
60g gula - leh kurangkan
sesudu kecil jus lemon - optional
> Pukul semua bhn hingga lembut dan gebu! sapukan ke atas carrot cupcake. kalau tak habih, bleh wat krim apa2 jenis swiss roll cake.
Catitan: Belah dua kek dan sapu frosting kemudian lapiskan dgn sebelah lagi dan topping kan
5 ulasan:
salam kak zai..
dtg pepagi2 ni..
nak sepinggan nasi ayam yg menyelerekan n sepotong kek keret ye :)..
salam kak zai,
Morning... datang nak mintak satu slice. hihi. cantik kak hias kek tu, smoooth jer..
Uwaaa, I really adore Ur cakes la kak! They all look sooooooo yumm n gorgeous! Wonder when will I bake a cake like this...;)
carrot cake fav saya. bestnya klu dpt a slice or two dr kak zai.hehe
Assalam..
Ingin tahu. Minyak sayur tu lemak sayur ker. Tq for sharing resipi yang.
Catat Ulasan